Превръщат развалено мляко в меки тениски

1 min read

Знаете ли колко милиона тона мляко се развалят и отиват на боклука всеки ден? Една новостартираща фирма на име Mi Terro е решила да използва силата на биотехнологиите, за да превърне част от тези хранителни отпадъци в устойчиви влакна за биоразградими тениски.

Превръщането на разваленото мляко в дрехи може да изглежда абсурдно, но фирмата всъщност прилага чиста наука за този фокус. Използвайки технология за реинженеринг на млечните протеини, компанията е измислила уникален процес, който намира иновативно приложение за хранителни отпадъци и използва 60% по-малко вода в сравнение с направата на тениска от органичен памук.

Методът е изобретен само за три месеца от съоснователите Робърт Луо и Даниел Джуанг. След като посетил млечната ферма на чичо си в Китай през 2018 г., Луо останал потресен колко млечен продукт се изхвърля от първа ръка. Направил проучване и установил, че проблемът има колосални мащаби: 128 милиона тона мляко се изхвърлят всяка година на боклука.

Първата стъпка от процеса на преработка е получаването на мляко и други млечни продукти от ферми, хранителни центрове и хранителни магазини. След това компанията използва технологии за „активиране на протеина“ и „пречистване за самосглобяване“, за да извлече и пречисти молекулите на казеиновия протеин от развалените млечни продукти. Последната стъпка превръща чистия казеинов протеин в екологично чисти влакна.

Добре де, но какво ще да е усещането да носиш фланелка, направена от мандраджийски отпадъци? Според компанията, всъщност такава блузка е три пъти по-мека от памучна. Няма мирис и много по-добре регулира телесната температура. И на всичкото отгоре не се мачка. Ако това не е достатъчно, всяка тениска съдържа 18 аминокиселини, които могат да подхранват и подобряват текстурата на кожата.

Mi Terro се ангажира да засади 15 дървета за всяка покупка. Компанията не иска да спира дотук. Иновативният, патентован процес може да се използва и за производство на други екологични продукти и предлагане на устойчив заместител на пластмасата.

Целта е да се създаде нов тип кръгова икономика, захранвана от селскостопанските отпадъци, които са нарастващ проблем в съвременното общество. За завършек – подобно влакно е боиоразградимо и няма да вреди на природата след изхвърляне.

Източник: greentech

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.