Митовете за водата и истината отвъд тях

1 min read
вода легенди митове

Знаеш ли, че когато човек погледнел към езерата, около които са живеели келти, те били като позлатени – толкова много накити имало вътре? Причината е, че така този древен народ омилостивявал божествата, които според него живеели под водата.

И на китайците им се привиждали призраци и странни създания из реките и моретата, същото може да се каже и за японците, корейците, древните гърци и кой ли още не.

Да, водата е мощна стихия, която си е заслужила своите безброй легенди – коя от коя по-чудати.

Но докато едва ли вярваш, че из езерата обикалят богове и стройни нимфи, то има куп други митове около водата, които сигурно смяташ за истина.

Както винаги, ние сме насреща, за да ти помогнем да се отървеш от тези неверни твърдения, да ги изтриеш от харддиска в черепната ти кутия и да ги замениш с някои от най-полезните истински факти около водата и нуждата от нея.

Да започнем лова на митове с твърдението, че…

Горещата вода би успокоила кожата ти при измръзване

Прибираш се вкъщи с измръзнали от студ ръце, защото пак забрави да си вземеш ръкавици, а и те ти пречат да цъкаш по екрана на смартфона си. Сега всичко от китките надолу ти е като непознато, чуждо тяло и в главата ти се върти само една мисъл – да накиснеш изстудените крайници в топла, че чак гореща вода.

Спри точно тук и сега!

Да полееш измръзнали части на тялото с гореща и дори топла вода е изключителна грешка, която ще ти донесе много болка и сълзи в очите. Затоплянето в случая трябва да става постепенно като се тръгне от студена вода, мине се през хладка и се стигне до вода с телесна температура – 35-37 градуса. Знаеш – като си топнеш пръстчето, да ти е приятна.

За тази процедура се въоръжи с търпение и забрави за смартфона, защото са необходими около 30 минути обливане с вода с телесна температура, след което бааааавно (ама наистина бавно) започваш отново да усещаш дланите и пръстите си.

Добрата новина е, че следващия път можеш да помогнеш с ценен съвет на някой разсеян приятел, който също като теб не помни къде са му ръкавиците и се прави на смел в студа.

Ледената вода е чудесна идея, когато е горещо

Грешка, казваме ние като имитираме с тънък гласец черното човече от „Минута е много“ (помниш го, не се прави).

Да, точно както при измръзването, и тук мисълта протича мълниеносно и първосигнално – когато ти е горещо, ще си налееш една голяма чаша студена вода или пък ще си сложиш лед до ръба на чашата. Вече си представяш изпотеното стъкло, капките, които се търкалят по чашата… и тук ние ще те прекъснем учтиво.

Да пиеш студена, чак ледена вода в жегите е грешно по не една и две причини. Първо, ледената напитка шокира затопленото ти и запотено тяло и, без да се усетиш, вече си с гърлобол и дрезгав глас, който далеч не е по холивудски секси.

Второ, организмът, тази перфектно работеща машина, се активизира, решава да покаже кой е шефът и се втурва да затопля водата, от което ти става още по-топло. С това се покачва и рискът водата в тялото ти бързо-бързо да се превърне в пот и опитите ти за хидратация и разхлаждане се провалят с гръм, трясък и сухота в устата.

Вместо да правиш този гаф, когато термометрите показват, че май си се озовал в Сахара, налей си вода на стайна температура. Бързо ще свикнеш и ще усетиш колко по-благотворно ти влияе тя.

Повярвай ни, сливиците ти ще са ти благодарни.

Една чаша, две чаши… колко чаши вода ми трябват на ден

Чел си, че препоръчителното количество вода на ден e два литра. Или Х на брой чаши. Или корен квадратен от Y. И се започва едно пресмятане на литри, милилитри и чаши, сякаш броиш овце преди заспиване и все не можеш да им хванеш бройката.

Подобни калкулации в немалка степен са излишни. Не, не е защото не трябва да пиеш вода – напротив, това е един от най, ама най-важните ритуали за тялото ти през деня.

Причината е, че количеството вода, която ти е необходима, зависи от много фактори. Твоето тяло е уникално и точно както всичко в него, и нуждата му от хидратация е строго индивидуална. Мисли за тази необходимост като за пръстовите си отпечатъци – единствени и неповторими.

Сега най-логичното е да погледнеш горе вдясно, ако четеш тази статия на компютър, където всеки път те чака нашето каре и те съветва колко чаши вода трябва да си изпил към дадения час от деня. Не, не те лъжем – нито там, нито тук. Карето с чашите има ориентировъчен характер за препоръчителния минимум вода на ден.

Но ти сам за себе си трябва да вземеш предвид колко активен начин на живот водиш, дали минаваш през тежко физическо натоварване през деня, спортуваш ли и колко. Потиш ли се много, или точно днес тялото ти е по-скоро в покой? Постепенно сам ще усетиш как да поддържаш организма си хидратиран и в перфектна форма.

А иначе посещенията в MyBody.bg ще продължат винаги да ти напомнят, ако изоставаш с пиенето на вода. И, естествено, да разбиват заблудите около водата, които си слушал отново и отново години наред.

Източник: mybody

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.