Мистерията на таоското бучене

1 min read

Светът е пълен с феномени, които предизвикат редица въпроси. Много от тях остават пълна загадка, независимо от броя изследвания, които учените правят, за да установят причината за съществуването им. Такава мистерия е т.нар. Таоско жужене. То носи името на град Таос, разположен в щата Ню Мексико, САЩ.

От десетилетия насам хората във и около града биват измъчвани от бучене, наподобяващо шум с много ниска честота. Някои го определят като звук от дизелова машина. Има случаи, в които шумът е придружен със звуци, наподобяващи музика от барабани или свирене. Появата на бучене в Таос датира от 1991 година, като в момента се наблюдава и в Австралия, Европа и Северна Америка.

Поради ниската честота на шума той не може да се засече или сравни с каквито и да било методи, включително електромагнитни или акустични. Интересен факт е, че се чува от малцина, на места те варират от 1 до 10% и те не са облагодетелствани от това, понеже е страшно дразнещ. Ако се слуша продължително време, може да доведе до главоболие, гадене, стомашен дискомфорт, световъртеж и други неразположености.

Разбира се, правени се множество изследвания и проучвания, но засега безуспешно. Единственото, което се знае със сигурност е, че става дума за реален шум, а не за нечий плод на въображението. Причината за жуженето е неизвестен фактор.

Съществуват различни версии за Таоското бучене. Според някои то се дължи на движението на литосферните земни плочи. Когато предстои земетресение, звукът се усилва, тоест ако се чува много силно, значи предстои трус.

Други отчитат като причина за жуженето топенето на ледовете или по-точно при разкъсването на милиардите атоми в тях и когато се разделят едновременно, се създават звук, който човек може да долови.

Разбира се, привържениците на вярванията на теории за края на света твърдят, че това е звук, известяващ настъпването на апокалипсис. Ангелите подготвят хората за деня на Страшния съд.

Има дори версия, според която звукът се създава изкуствено с рекламна цел, промотирай филмите за края на света. По този начин публиката бива убеждавана в правотата на предсказанията в кинолентите.

Източник: Уикипедия

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.