Лицата на твореца / Творчески превъплъщения

1 min read

Творческата предистория е особен вид история – история за света, наука за хората, наръчник за човешките взаимоотношения, но преди всичко е предистория, която предполага едно ново начало.

Начало с изключителен край, който ни връща във времето на първоначалния замисъл, за да разберем кои сме и да прозрем истината за Пътя. Пътят на твореца е невероятно приключение, което усъвършенства духа.

Конкретната смислова част задава траекторията, която скъсява дистанцията автор – читател. Процесът на припознаване продължава със символичната трансформация на формата и съдържанието.

Написаното битува чрез съответната „ физиономия “, за да опише моментното състояние на създателя си. До каква степен рационалното игнорира ирационалното, постигайки необходимия баланс между познатото и непознатото. Очевидно силата на стандартното мислене е безсилна пред творческото вдъхновение и се заражда гениалната идея, че творчеството е терапия за ума, тъй като изостря сетивата и генерира съзидателна енергия.

Неспокойното отражение на вечните съмнения, колебания, страхове се отразява на повърхността на претворената върху белия лист (не)обикновена история за (не)типичните перипетии на двама влюбени в света и хората идеалисти, отнесени от отломките на спомена във вихъра на безкрайността от (не)зададени въпроси и (не)потърсени отговори.

Няма как да не отбележим, че огледалните мисли на пишещия се пречупват през призмата на препускащите през безбрежна самота чувства и се приютяват сред скалите на морския бряг.

Там думите сами намират своето качествено съдържание, за да станат неразделна част от личните ни откровения за заобикалящата ни действителност.

Сякаш безбройните лица на твореца се размиха в абстрактните опити за определения на творческата натура и безграничните класификации се заличиха моментално от съзнанието ни, но усещането за (не)намерения смисъл се загнезди дълбоко в душата ни.

Лицето на твореца е многолико като живота и пленително като любовта.

Петя Богданова Близнакова

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.