Лекува ли витамин В17 рак?

1 min read

Автор: д-р Албена Ройдева

Ако сте от хората, които се интересуват от здравословния начин на живот и хранене, включително ролята на витамините и минералите за това, вероятно сте чували за витамин В17. Отричан от едни и възхваляван от други, този витамин е повод за множество изследвания, проучвания и спорове из научните среди. Може ли витамин В17 наистина да убива раковите клетки?

Какво е витамин В17?

Витамин В17, наричан още амигдалин и лаетрил, представлява част от витамините В комплекс, включващи В1, В2, В6 и В12. Всички те са свързани с няколко важни функции в организма и помагат за насърчаване на здравето на нервната система (включително и мозъка), а също и спомагат за оптимални нива на енергия в организма. Състои се от комбинация от глюкоза и циановодород и се нарича амигдалин. Научното наименование на витамин В17 е Mandelonitrile beta-D-gentiobioside. Той притежава антиоксидантни свойства и може да взаимодейства с други антиоксиданти (като витамин А, С и Е), за да помогне за прочистване на тялото от мутирали или опасни клетки.

Каква е връзката между витамин В17 и рака?

Витамин В17 е забранен като хранителна добавка от FDA през 1980 година (вярвайки, че е токсичен), но полемиката около него продължава да бушува и до днес. Редица учени, които са изследвали витамин В17 смятат, че той може да бъде ефективен в лечението на рак. Един от най-изявените застъпници на тази идея е д-р Джон Ричардсън (Dr. John Richardson), който въпреки критиките, използва витамин В17 в лечебните програми на своите пациенти.

Според данните от изследвания и експерименти, проведени в Изследователския институт към Sloan-Kettering Memorial Hospital, една от важните болници за лечение на рак в САЩ, витамин В17, не само подобрява общото здравословно състояние на пациенти с рак, но също така потиска туморния растеж и може има превантивно действие.

Като цяло, резултатите от проучваният свързани с противораковите ефекти на витамин В 17 са смесени. Според проучвания на други учени (Д-р Джош Акс) витамин В 17 може да бъде ефективен срещу рак на простатата, мозъка и пикочния мехур. Не е показал добра ефективност срещу рак на белия дроб и рак на гърдата. Въпреки това е показан за укрепване на имунната система чрез увеличаване на производството на бели кръвни клетки и подпомагане на чернодробната функция.

Витамин В 17, по-специално под формата на D-амигдалин може да допринесе за регресията и растежа на раковите клетки и тумори, тъй като показва селективен килинг ефект (означаван като апоптоза) върху видоизменени клетки. Апоптозата представлява механизъм на „програмирана клетъчна смърт“ и се счита за важна част от терапията на рак. Витамин В 17 притежава способността да убива селективно раковите клетки, без да влия на здрави, нормални клетки. Това се обяснява с наличието на високи концентрации от специфичен ензим в раковите клетки, който има способността да освобождава цианида от молекулата на витамин В17. Този ензим се съдържа в минимални количества в здравите клетки.

В проучване, извършено от Департамента по физиология в Kyung Hee University в Южна Корея, когато екстракт от амигдалин се комбинира с човешки ракови клетки от простата, значително по-лесно настъпва апоптоза на раковите клетки. Поради това, изследователите заключват, че амигдалинът може да бъде ценна естествена опция за лечение на рак на простата.

Друго обяснение на действието на витамин В 17 е, че когато витамин В 17 освобождава цианид, се увеличава киселинното съдържание на клетките в тумора и спира растежа им.

Други изследвания върху животни показват, че, при определени условия, витамин В17 е ефективен за убиване на ракови клетки на пикочния мехур и мозъка, особено в комбинация с някои антитела и ензимни комплекси. От друга страна, други изследвания, използващи човешки клетки от рак на белия дроб и рак на гърдата, не показват този ефект. Поради това, в медицинската общност, все още няма единно мнение, дали витамин В17 трябва да се използва за лечение на рак.

Полезни действия на витамин В17

Въпреки че много лекари смятат, че витамин В17 е много добър за лечение на рак, друга голяма част не са съгласни, че той може да бъде използван като първично лечение, а по-скоро го препоръчват като ефективна добавка. Потенциалните ползи от витамин В 17 включват още:

Усилва имунната дейност

Витамин В 17 притежава специални свойства да забавя разпространението на болестта в организма като убива патогенните клетки. Все още обаче, не е изяснен точният механизъм, по който протича това.
Според изследване, публикувано в International Journal of Radiation and Biology, витамин В17 стимулира имунната система, като причинява статически значимо увеличаване на способността на белите кръвни клетки да атакуват вредните клетки. Една от теориите за ефикасността на витамин В 17 предполага, че трансформацията на нормалните клетки в опасни, патогенни клетки, може да бъде предотвратена от полезни ензими, произвеждани в панкреаса, а витамин В17 може да помогне за повишаване на синтеза на тези панкреасни ензими.

Смята се още, че витамин В 17 способства за подобряване на детоксикационната функция на черния дроб. По този начин предотвратява потенциално увреждане на организма от токсините, злокачествени клетки или други потенциално вредни вещества в него, преди те да успеят да провокират увреждане или заболяване.

Намалява болката

В поредица от случаи, публикувани през 1962 година се съобщава за значително облекчаване на болката, когато пациентите са лекувани с високи дози интравенозен витамин В17. При някои от тях е установено и намаляване на подуването на лимфните възли и намаляване на размера на тумора. Въпреки това, пациентите не са проследявани в дългосрочен план, за да се определи дали ефектът продължава и след прекратяване на приема, затова е трудно да се кажи дали витамин В 17 може да действа и за облекчаване на болката при други условия, например артрит.

Понижаване на високото кръвно налягане

Витамин В 17 може да предизвика понижаване на кръвното налягане, поради образуването на тиоцианат – мощен агент понижаващ кръвното налягане. Все още обаче, не е известно дали ефектът е дългосрочен или предимно временен.

След метаболизиране, витамин В17 води до усилено производство на ензима бета-глюкозидаза, който взаимодейства с чревните бактерии, допринасяйки за детоксикацията на организма и по-ниско кръвно налягане. Това обикновено не е опасно за повечето хора и дори е полезни за някои, но е важно да се знае, особено от хора, приемащи лекарства за понижаване на кръвното налягане! Хора със сърдечни проблеми също трябва да са особено предпазливи при приема на витамин В17.

В кои храни съдържа витамин В 17?

Най-богатите източници на витамин В 17 са ядките на кайсиите и семките на ябълките.

Други храни, които доставят този витамин са:

Пшенична трева – тази здравословна храна попада сред най-добрите източници на този хранителен елемент и може да бъде приготвен като напитка или добавен към шейкове или други здравословни напитки.

Гъби. Гъбите са не само с отлични хранителни качества, но и чудесен източник на витамин В17. Може да бъдат добавяни към различни ястия и салати.

Швейцарско цвекло. Този зеленолистен зеленчук съдържа щедри количества витамин В 17 и може да се консумира в пресни салати или като добавка към други ястия.

Семена от Чиа. Семената от Чиа са богати не само на витамин В 17, но и на протеини и фибри. Могат да бъдат добавени към овесени ядки, пудинг или крем.

Куркума. Тази подправка, освен В 17, ще ви осигури и редица мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които са особено необходими в терапията на ракови заболявания.

Витамин В 17 взаимодейства с други антиоксиданти, включително витамин А, витамин С и витамин Е – наред с панкреасните ензими, за да премахнат вредните токсини от тялото. Това го прави изключително полезен за подпомагане на детоксикацията, имунитета и различни форми на превенция на заболявания.
Това съединение се освобождава в тъканите на целия организъм и унищожава мутиралите клетки.

Странични ефекти и безопасност на витамин В 17

Все още остава въпросът, защо витамин В 17 не се използва за лечение на рак? Има много хора, които вярват, че тъй като този продукт е естествен и широко достъпен, не може да бъде патентован и фармацевтичните компании не се интересуват от него.

От друга страна, наличието на цианид в него го прави възможен източник на токсичност. Въпреки че много проучвания са насочени към изследване на безопасността на витамин В17, все още няма категорични резултати и данни, въз основа на които да се определи най-ефективната доза, възможните токсични реакции и дългосрочни ефекти на високите дози.

Според някои източници, вероятността от отравяне с цианид е много по-висока при прием през устата, тъй като чревните бактерии съдържат ензими, които активират освобождаването на цианида, открит във витамин В17 и правят ефектите по-драстични и бързодействащи.

Въпреки че са необходими допълнителни официални изследвания, редица специалисти, практикуващи алтернативна медицина, използват витамин В 17 за повишаване на имунната дейност.

Източник: medpedia.framar.bg

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.