Да отрежеш крайник значи да оцелееш

1 min read

Когато става въпрос за живот и смърт, повечето живи същества са готови да жертват много в името на спасението. Хората не правят изключение и има много известни случаи, когато в екстремни ситуации човек, който няма друг изход, се е лишавал от ръка или крак.

Алпинистът Арън Ралстън е човек, за когото планините са се превърнали от хоби в основна професия. Напускайки обещаващата си работа като машинен инженер в Intel, Арън се посвещава на проучването на планинските райони на Съединените щати и на 27-годишна възраст е смятан за един от най-опитните алпинисти в Колорадо.

Но дори високият професионализъм не успял да спаси Ралстън от неприятности – пътувайки през април 2003 г. по каньона Блу Джон в Юта, ръката му била затисната от многотонен камък. Отначало Арън не разбрал колко сериозно е положението му – дори се снимал за спомен, решил да изчака спасителите.

Но помощта не бързала да дойде – мобилната комуникация в каньона не работела и мястото, където мъжът претърпял инцидент, било далеч от популярните туристически маршрути. Пет дни по-късно, когато малките запаси от вода и храна свършили, Арън осъзнал, че ще умре, ако не се освободи и взел трудното решение да отреже ръката си до лакътя.

Ралстън разполагал единствено с малък сгъваем нож, с който прерязал мускулите и сухожилията на дясната си ръка. След това успял да счупи костта и напълно да се освободи. След като по някакъв начин успял да увие парцал около раната, Арън тръгнал да търси помощ. Скоро бил забелязан от хеликоптер и спасен.

Въпреки ужасния инцидент, мъжът дори не помислил да остави заниманието си – той продължавал да се изкачва в планината с протеза.

През 2004 г. Арън издал книгата „Между живота и скалите“, а през 2010 г., режисиран от Дани Бойл, е заснет филмът „127 часа“.

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.