Гълфстрийм се е забавил с 15%, ако това продължи ни очакват катастрофални последици

1 min read
Гълфстрийм

Системата на атлантическото течение Гълфстрийм, която пренася топлина към Европа, е станала по-слаба, от когато и да било през последното хилядолетие, съобщава nauka-offnews. Учените се опасяват, че тези промени могат да доведат до катастрофални последици за някои европейски страни като Великобритания и Ирландия.

Според ново проучване, публикувано в списанието Nature Geoscience, системата на Гълфстрийм се е забавила значително – течението не е било толкова слабо от поне 1600 години.

„Системата на Гълфстрийм работи като гигантски конвейер, пренасящ топла повърхностна вода от екватора на север и изпращащ студена вода с ниска соленост обратно на юг. Той транспортира близо 20 милиона кубически метра вода в секунда, почти сто пъти повече от потока на Амазонка“, пишат изследователите.

Международният изследователски екип, съставен от учени от Ирландия, Великобритания и Германия, успя да възстанови историята на системата Гълфстрийм през последните 1600 години, като използва набор от няколко различни и до голяма степен независими индикатори, включително данни от дървесни пръстени, ледени ядра, океански седименти и корали, както и от исторически данни.

Анализът на събраните данни показва, че докато Гълфстрийм е относително стабилен до 19-ти век, системата от океански течения започва да намалява до края на Малкия леднмиков период след около 1850 г., като втори, по-драстичен спад следва от средата на 20-ти век.

Изследователите изчисляват, че системата се е забавила с 15 % от средата на 20-ти век. Учените смятат, че забавянето на Гълфстрийм е причинено от глобалното затопляне. Работата е там, че течението се задвижва от по-плътната солена вода, но по-леката прясна вода нарушава този процес. Морската вода в Арктика (както и на планетата като цяло) става все по-топла. Поради това ледниците се топят по-интензивно от обикновено. От 90-те години насам в цикъла са се натрупали 8 000 кубически километра сладка вода. Има опасения, че силните дъждове и интензивното топене на ледниците могат напълно да спрат Гълфстрийм в бъдеще.

Като основен механизъм за преразпределение на топлината и от решаващо значение за световния климат, рязкото забавяне на Гълфстрийм може да предизвика смущения по целия свят – включително внезапно покачване на регионалните морски нива, промени в позицията на големите валежи и сухи климатични зони.

В Арктика се охлажда интензивно от леда и студения въздух. Поради това плътността й се увеличава и водата потъва към дъното. Образува се дълбоко студено течение в посока на тропиците. Там тази вода заменя водните маси, които се отправят към полюса. Така кръгът се затваря.

Топографска карта на Северните морета и субполярните басейни със схематична циркулация на повърхностни течения (плътни криви) и дълбоки течения (пунктирани криви), които формират част от атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация. Цветовете на кривите показват приблизителните температури. Кредит: Wikimedia Commons

Ако Гълфстрийм напълно спре, тогава по-голямата част от Европа ще замръзне (въз основа на този сценарий е заснет филмът „След утрешния ден“). Освен това натрупването на вода, която в момента се транспортира на север, ще ускори покачването на морското равнище по източния бряг на САЩ, ускорявайки наводненията на Флорида.

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.