Гневът убива в буквалния смисъл

1 min read

Избухливите и негодуващи хора са с по-голям риск от смърт при втори инфаркт

Учени от Университета Тенеси в Ноксвил, САЩ, твърдят, че пациентите, които притежават такива черти на характера като саркастичност, цинизъм, обидчивост, негодувание, нетърпеливост и раздразнителност, по-често умират при втори сърдечен инфаркт. За смъртната опасност от негативните емоции разказва изданието Science Times.

В проучванията са участвали 2321 души, които са преживели вече веднъж сърдечен пристъп. Средната им възраст е 67 години, 68 процента от доброволците са мъже, 73 процента – женени. Еспертите измерили нивото на враждебност, което отчита честотата на положителните и негативните афекти и се използва за диагностика на поведенчески девиации. Според обработените данни, 57 процента от участниците в експеримента често са демонстрирали враждебно поведение.

Оказало се, че честите негативни афективни състояния са предиктор на смърт при втори сърдечен удар. При това без значение какъв е полът, образованието, семейното положение, има ли наличие на хипертония, дибет или пушене.

Саркастичност, цинизъм, грубост, лесна обидчивост, нетолерантност, нетърпеливост и избухливост са сред чертите на личността, разпространени сред пациентите с остър коронарен синдром.
„Знаем, че поемането на контрол над начина на живот подобрява перспективите за пациентите с инфаркт и нашето проучване предполага, че подобряването на враждебното поведение също може да бъде положителен ход“ – казва д-р Трейси Витори, водещ автор на изследването от Университета на Тенеси.

Източник: spisanie8

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.