Геолози провъзгласиха нов континент – Зеландия

1 min read

Геолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, но 94 процента от нея е под вода.

Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската отвъдморска територия Нова Каледония.

Потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди 60-85 милиона години.

Признатите континенти на Земята сега са шест – Африка, Антарктида, Австралия, Евразия (смятана обикновено за два континента), Северна и Южна Америка.

Статията си 11 геолози от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия са озаглавили „Зеландия: Скритият континент на Земята“.

Те изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент. А именно сушата се издига достатъчно високо; има три вида скали – вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни; земната кора е по-плътна; границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Името Зеландия е предложено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии, по-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен.

„Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма – пишат учените. – Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора.“

В зоната около новия континент можело да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари.

Източник: dir.bg

FACEBOOK КОМЕНТАРИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ВЪПРОСИ или ОТГОВОРИ 2020 | Newsphere by AF themes.